A madár gondozásáról általánosságban

 

Madaraink ellátása rendszeresen, lehetőleg időbeni rendszerrel történjen. Ez az alapfeltétele a nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedésüknek. Rendszeresen etessük, itassuk és fürdést is biztosítsuk számukra. Legyen elegendő napfény (nem tűző nap!) és árnyék is egyben. Ha kiengedjük a kalitból, zárt helyen és az üvegfelületeket (tükör, ablak) letakarva, vagy elfüggönyözve tegyük, mivel a madár nem érzékeli az üveget és nekirepülve súlyosan megsebesülhet. A legtöbb magevő madár alaptakarmánya változatos összetételű ma­gokból álló magkeverék (kanári magkeverék, pinty és a különböző papagáj magkeverékek). A magok adhatóak éretten, féléretten (tejes kukorica, gyommagvak stb.), áztatva és csíráztatva. Ezen kívül az eleségek továbbcsoportosíthatóak: zöldeleség (fű­félék, tyúkhúr, gyermekláncfű), gyümölcsök és zöld­ségek (alma, körte, banán, répa, kígyóuborka stb.), állati eredetű táplálék (főtt tojás, sajt, lisztkukac; ezek fiókaneveléskor fontosabbak).
Az eleségek összetételét a madár korához, élet-ciklusához és az adott évszakhoz kell igazítanunk. Káros az alultápláltság, az egyoldalú táplálás, de a túlzott kényeztetés is, mert májkárosodáshoz, szív - problémákhoz, a hormonháztartás felborulásához vezethet.
Ne feledkezzünk meg minden nap friss ivóvizet biztosítani madarunk számára, amely legyen kéz hideg, de ne fagyos hideg. Romlandó ételeket ne hagyjunk sokáig előtte! Ajánlott mégvitaminkészítmények adagolása is hetente egy-két alkalommal az ivóvízbe. Ásványi kiegészítőket is kínáljunk fel madarunknak, amely nélkülözhetetlen az erős csontokhoz, az ép tollazathoz és az egészséges csőrhöz és karmokhoz valamint a tojásképződéshez (szépiaváz, grit). A tudományos kutatásoknak és az alapos tenyésztői megfigyeléseknek köszönhetően mára közismert tény, hogy a grit és az egyéb mészkőszármazékok, önmagukban nem képesek fedezni a madarak viszonylag magas kalcium igényét. Ugyanis azokból, az elfogyasztott mennyiségnek -kedvező esetben is- mindössze csak a 10-15%-át képes a szervezet hasznosítani. Különösen fontos tény ez, azon madártartók számára, akik ecettel savanyítják kedvenceik itatóvízét, ami a tápcsatorna kedvező pH értékének kialakításához szükséges. Szerencsére kapható olyan folyékony kalcium kiegészítő, ami az itatóvízhez adagolva rendkívül gyorsan felszívódik és épül be a madár szervezetébe. Itt érdemes megjegyezni, hogy a röpképtelenség egyik nagyon egyszerű oka kalcium hiány. A zúzógyomorral rendelkező madarak (magevők) megfelelő emésztéséhez elengedhetetlen az aprószemű kavics, folyami homok (pintyfélék esetében 0,5-1,0mm nagyságú).
Elismerten hasznos lehet a gyógynövények és gyógyhatású étrend kiegészítők adagolása is.

Tollruha kialakítása

sok vitaminra van szükség (A, D, E). Ha valamelyikben a fióka hiányt szenved, rendellenesen fognak kinőni, kifejlődni. Például ferdén nő, nem alakulnak ki rendesen a zászlók (amik maga a toll felszínét alkotják), ettől annak rendeltetése, és főképp hőszigetelő tulajdonsága elvész. A hibátlan fejlődéshez elengedhetetlen például a jód, a kálcium (mész), és a fehérjék. A felnőtt madarak vedléskor a magokban, homokban lévő jódot raktározzák el, majd hasznosítják. ebben a megfelelő vitaminkészítmények rendszeres adagolása segít.